Rosmariinilla maustettu perunapiirakka

Tämän kuukauden teema ruuissa on punaisen lihan puute, mieluiten myös ilman mereneläviä. Jos pöytään ehkä eksyyksin esimerkiksi mätiä blinien seuraksi, pidetään kuitenkin blogin reseptit tällä ajalla kasvisresepteinä. Koska tipaton tammikuukin menee piloille heti uudenvuodenyönä, kun sitä skumppaa pitää maistella vielä vuoden vaihtumisen jälkeenkin, ja muutenkin maanantai oli hyvä päivä aloittaa, olen tämän haasteen päättänyt toteuttaa 3.1.-2.2. välisenä aikana. Näistä nyt laitetuista kasvisruuista on jo aika moni päätynyt Hellun ja apukokki J:n all time top10-listalle, joten eiköhän tällä haasteella taas kasvateta ruokavalikoimaa oivasti! Ensimmäistä julkaistavaa reseptiä on epäsuorasti pyydetty, joten laitetaanpa Hellun heikkouksiin, suolaisiin piirakoihin kuuluva perunapiirakka näytille sitten!

mm... juustoa...

Rosmariinilla maustettu perunapiirakka
(neljälle)

1 annos voitaikinaa (valmista tai itse tehtyä)

3-4 kiinteää perunaa
300 g fontinajuustoa kuutioina
1 punasipuli ohueksi viipaloituna
3 isoa tuoretta rosmariininoksaa
2 rkl oliiviljyä
suolaa  ja pippuria
1 munankeltuainen

Kauli voitaikina kevyesti jauhotetulla työpöydällä pyöryläksi (n. 25 cm) ja pane se pellille. Voit myös nostaa taikinan piirakkavuokaan, katso tällöin, että taikinan reunat nousevat riittävän korkealle.
Viipaloi perunat mahdolisimman ohuiksi. Asettele perunaviipaleet taikinan päälle kehään limittäin. Jos et käytä piirakkavuokaa, jätä reunasta vapaaksi n. 2 cm!
Asettele juustokuutiot ja sipulirenkaat perunoiden päälle, ripottele rosmariininoksia japirskottele päälle öljy. Mausta suolalla ja pippurilla ja voitele (oletettavasti piiraan pälle nostetut) reunat munankeltuaisella.
Paista piirasta 190-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä ja piiras ruskistunut ja rapea. Tarjoa kuumana.

Alkuperäinen resepti on kirjasta Ruokasuosikit – kasvisruoat. En löytänyt (tai etsinyt tarpeeksi) fontinajuustoa, jonka vaihdoin raclettejuustoon. Englanninkielisen Wikipedian mukaan Fontinajuuston korvaa emmental, gruyere tai vaikka gouda, mutta racletten kanssa tuli myös äärimmäisen maukasta. Itse koin käteväksi myös irtoreunaisen paistovuoan, ja jätin voitelematta piiraan reunukset. Myös lopullisen maustamisen (suola ja pippuri) jätin vasta paiston jälkeiseen hetkeen, apukokki J ei käsittääkseni kaivannut lainkaan suolaa, kun itse juusto on sen verran suolaista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s