Klassikkoillallinen vanhemmille

Eilen sunnuntaina tarjolla oli klassikoiden ilta, kun saimme kylään molempien vanhemmat. Vähän juhlistettiin Murun äidin syntymäpäivää sekä taannoista kihlaustamme. Muutenkin mukavan viikonlopun kruunasi keittiössä vietetty aika, rauhallista kokkailua ja kattausta, mikäs sen parempaa. Pöytään valikoitui ruokaklassikoita neljän ruokalajin verran:

Kampasimpukkaa korianteri-voikastikkeessa
Gosset Grand Reserve Brut Champagne

***

Creme ninon, kylmäsavulohta ja viiriäisen uppomuna
Gosset Grand Reserve Brut Champagne

***

Beef Wellington
Domaine Du Vieux Lazaret Chateauneuf du Pape Cuvée Exeptionelle 2005

***

Lime posset
Araldica Brachetto d’Acqui Dolce

Tuntuivat vieraat viihtyvän, ja ruoka maittoi. Eikä noissa Murun valitsemissa viineissäkään mitään vikaa ollut. 😉

Yleisön pyyynnöstä ensimmäisenä jakoon Beef Wellington (resepti neljälle, alkuperäinen Gordon Ramsayn Kokkauksen Taito -kirjasta)

2 * 400 g naudan sisäfileetä
oliiviöljyä paistamiseen
500 g sekasieniä puhdistettuina (käytimme kantarelleja)
1 timjaminoksa, pelkät lehdet
500 g lehtitaikinaa
8 viipaletta parmankinkkua (tai pekonia)
2 munankeltuaista, 1 rkl vettä ja hyppysellinen suolaa vatkattuna
merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria

Punaviinikastike:
2 rkl oliiviöljyä
200 g lihasta leikattuja reunoja
4 isoa salottisipulia
12 kokonaista mustapippuria
1 laakerinlehti
1 timjaminoksa
tilkka punaviinietikkaa
7,5 dl punaviiniä
7,5 dl naudanlientä
*mustapippuria
*suolaa
*hunajaa

Lihapalat kiedotaan ensin tuorekelmuun (kolme kierrosta), ja jäähdytetään yön yli.

Seuraavana päivänä poistetaan tuorekelmu ja paistetaan fileet pikaisesti pannulla. Kirjan ohjeessa ohje on 30-60 sekuntia per puoli, mutta itse olisin kaivannut ehkä aavistuksen pidempää paistoaikaa tässä vaiheessa. Ota lihat pannulta ja jäähdytä.

Sienet pilkotaan pieneksi hakkelukseksi ja paistetaan kuumalla pannulla niin, että nesteet haihtuvat ja jäljellä on tahmea sienihakkelus (duxelles). Anna jäähtyä.

Lehtitaikina kaulitaan niin, että se riittää peittämään yhden fileepalan. Jäähdytetään jälleen uudelleen jääkaapissa.

Isolle palalle tuorekelmua levitetään pekoni tai parmankinkku, hieman limittäin. Pinta-alan pitäisi kattaa yksi fileepala. Levitetään puolet sienitäytteestä pekonille ja kääräistään kelmun avulla tiukaksi paketiksi fileepalan ympärille. Jäähdytetään paketteja jääkaapissa vähintään puoli tuntia.

Voitele taikina kananmunalla, poista lihapaketeista kelmu ja paketoi lehtitaikina tiiviiksi paketiksi fileen ympärille. Poista ylimääräinen taikina (tee vaikka koristeita). Voitele paketit munalla ja jäähdytä taas vähintään puoli tuntia jääkaapissa.

Aloita kastikkeen tekeminen noin 1,5 tuntia ennen tarjoilua. Kuumenna öljy kattilassaja paista lihasta pois leikattuja paloja muutama minuutti. Sekoita joukkoon salottisipulit, pippurit, laakerinlehti ja timjamit ja jatka paistamista viitisen minuuttia sekoitellen, kunnes salottisipuli on ruskistunut. Kaada sekaan punaviinietikka ja anna kiehahtaa lähes kuivaksi. Lisää viini ja anna sen kiehua kokoon niin, ettei sitä juurikaan ole jäljellä. Lisää naudanliemi ja kuumenna kiehuvaksi, jonka jälkeen kastike saa kiehua hiljalleen noin tunnin verran – kunnes koostumus on sopiva. Siivilöi neste ja tarkista maku. Siirrä sivuun odottamaan.

Kun olet valmis paistamaan Wellingtonit tee taikinakuoreen pieniä viiltoja ja voitele taas munalla. Paista uunissa 200 C:ssa 15-20 minuuttia, kunnes kuori on kullanruskeaa ja kypsää. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen leikkaamista. Lämmitä kastike uudelleen, leikkaa viipaleiksi ja tarjoile kastikkeen kanssa.

Plussat:
– Maltoin antaa lihan vetäytyä kunnolla, joten mehevyys oli jokseenkin täydellinen
– Punaviinikastike oli erittäin hyvä

Miinukset:
– Lihan kypsytystä piti jatkaa 10 minuuttia lisää, koska ohjeella lihasta tulee todella raakaa. Minulle kyllä kelpaa, mutta ihan jokainen ei niin raa’asta pidä… Ja kunnon vetäytymisen ansiosta tuo mehevyys oli juuri hyvä, ja kelpasi sitten pienen lisäkypsytyksen jälkeen erinomaisesti kaikille. Vanhemmassa Beef Wellington -kokeilussa oli hieman eri resepti käytössä, toisenlaista kypsennysreferenssiä voi hakea täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s