Slow fast food: kebab

Sunnuntaisin on mukava syödä joko jotain sellaista, joka saa muhia pitkään tai sitten sellaista, joka vähän parantaa pientä dagen-efterin poikasta (joskus, hyvin hyvin harvoin, vähän isompaakin). Itse tekemällä kebab sopii erinomaisesti näihin molempiin tarkoituksiin. Ja voipa sitä tietty nauttia ilmankin edellisiltaisen jälkitiloja. Vaikka kebabpötkylän valmistus aika kauan kestääkin, niin siitä tulee kerralla sellainen satsi, että ylimääräisestä lastukasasta saa juuri sopivia settejä pakastimeen, jolloin kebab onkin taas kaikkea muuta kuin slow foodia.

kebab!

Kebab on yksinkertaisuudessaan jauhelihaa, suolaa ja pippuria. Monissa ohjeissa törmää aromisuolan käyttöön, mikä on varmaan ihan ok, jos tykkää natriumglutamaatista (suurimmassa osassa aromisuoloja sitä taitaa olla), itse jätän väliin, kun ihan oikea suola riittää erinomaisesti. Joissain ohjeissa tömää myös oliiviöljyyn. Liekö sitten syynä rasvan lisääminen ohjeeseen tai käsittelyn helpottaminen, mutta jätimme tästä ensikokeilusta väliin.

Kebab á la Hellu ja apukokki J

noin 450 g naudan paistijauhelihaa
250 g lampaan paistijauhelihaa (Pirkan pakaste)
30 g suolaa
1/5 dl mustapippuria (n. 10 g?)

Suola ja pippuri laitetaan kulhon pohjalle. Sitten kumotaan sinne jauhelihat ja aletaan vaivata. Kunnollisella vaivaamisella (10-15 minuuttia) saadaan aikaiseksi riittävän tahmea seos, että saadaan pötkylästä kebab eikä lihamureke. Massasta muotoillaan paksun makkaran paksuinen (halkaisija n. 5 cm) pötkylä, joka kääräistään (kaksinkertaiseen) folioon napakasti. Laitetaan pötkylä 100 °C uuniin pellille olemaan noin kolmeksi ja puoleksi tunniksi.

Kolmen ja puolen tunnin jälkeen voidaan kebab poistaa uunista. Annetaan vetäytyä hetken aikaa (10-15 minuuttia), ja sitten leikataan ohuenohuita siivuja. Siivut voi vielä käräyttää paistinpannulla ennen tarjoilua.

uunista ja foliosta vapautettu pötkylä

Tarjoiluun varataan salaattia, pepperoneja, tomaattikastiketta (mieto, väkevä?), jugurttikastiketta sekä pitaleipää/pizzapohja ja ehkä myös juustoa (feta, aura, muu) rullaa varten/ranskalaisia/riisiä.

 

One thought on “Slow fast food: kebab

  1. Tää nyt taas lietsoo mun kebabin kaipuutani! 😀 Mä en ole vieläkään saanut itse testattua sitä kebabin tekemistä, koska multa puuttuu ne Täydelliset Lisukkeet. Varmaan valmissoosit on ihan kelvollisia, mutta mä vaan saan ihan_liian_hyvää kebabia jo ihan noutoruokana 😀

    Mä en ole lainkaan natriumglutamaattipelkoinen, mutta en mäkään silti aromisuolaa juuri käytä. Lähinnä se on jo makunsakin puolesta epäilyttävää o_O

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s